30 Aralık 2007

Yeni Yıl ve Ekin Yazın Dostları'nın Kuruluşu

Sevgili Dostlar,

Birkaç dostumuzla birlikte Ekin (Kültür), Sanat ve Yazın (Edebiyat) Dostları platformunun temellerini attık. Bu platformun ilk parçaları tiyatro ve kitap tartışma birimleri oldu. Diğer ekin siteleri bu platformlara daha sonra eklenecek. Oluşturduğumuz tüm internet sitelerinin adları ve adreslerimiz Ekin Yazın Dostları sözcüklerinin simgesi olan "Eydost" sözcüğü ile başlıyor.

Oluşturduğumuz ilk site bir tür "Tiyatro" portalı. Site, bu aşamada İstanbul'da bu yıl sahnelenmekte olan tüm oyunları ve tiyatroların internet sayfalarını içeriyor, tüm oyunları aynı sayfada gösteren başka bir portal bulunmadığından izleyiciler ve seçici kurullar için önemli bir kaynak olmaya başladı bile.

http://eydost-tiyatro.azbuz.com
e-posta: eydosttiyatro@gmail.com

Sitenin hedefleri şunlar:

1) Tiyatroyu daha fazla sevdirmek

2) Tiyatro izleyicisi sayısını arttırmak

3) İzleyicilerin daha fazla oyun izlemesini sağlamak

4) İzlenen oyunlarla ilgili görüş alış verişi ortamını oluşturmak

5) Tiyatro izleyicileriyle tiyatrocuları buluşturmak

6) Tüm oyunlara ve tiyatrolara erişilebilen bir kaynak oluşturmak

7) Bilgileri sürekli güncel tutmak.


Sitede üç ana bölüm var: Oyunlar, Tiyatrolar ve Forum. Forumda, sitede adı geçen her oyunla ilgili

broşür bilgilerinin yer aldığı bir sayfa açılıyor ve dileyen her site üyesi (*) izlediği oyunlarla ilgili görüşlerini forumda o oyunla ilgili bölüme ekleyebiliyor. Oyunlar bölümünde şimdilik yalnızca İstanbul'da bu yıl sahnelenmeye başlayan oyunlar alfabetik sırayla yer alıyor. Her oyun adı tıklandığında forumdaki ilgili bölüme erişilerek oradaki bilgiler görüntüleniyor. Tiyatro adı tıklandığında ise tiyatronun internet sayfalarına erişiliyor. Dizinlerde göremediğiniz tüm yeni oyun ve tiyatro sitelerini bize bildirmenizi rica ediyoruz.

(*) Site üyesi olabilmek için ekranın sol tarafındaki "siteye üye ol" sözünü tıklayarak önce AZBUZ'a sonra da bizim siteye üye olmanız gerekmektedir.

Ekin Yazın Dostları'nın ikinci birimi "Kitap Tartışma" platformu da çalışmaya başladı. Öncelikle İstanbul'da ve Ankara'da oluşturulan gruplar ayın kitabını okuduktan sonra bir araya gelerek, yazarların da katılımıyla kitapları tartışıyorlar ve izlenimlerini foruma yazıyorlar.

Türkiye genelinde 400 kütüphane varken, 400 bin kahve olduğu araştırmalarla ortaya çıkarılmıştır. Bırakın köylerimizi, kentlerimizde bile evine gazete girmeyen insanlarımız yaşamaktadır. Türkiye'nin okuma sıralamasında 173 ülke içinde 89. sırada olduğu, 12 bin kişiye bir kitap düştüğü yine araştırmalarla açıklanmıştır.

Ekin Yazın Dostları Kitap gruplarının kuruluş amacını, okuma alışkanlığı kazandırmak, okuduğunu konuşabilmek ve paylaşabilmek bunun için de ortamlar yaratmak, yazar-okur ilişkisini kurmak, dernek ve sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışmalar yapmak, yayınevleri ile projeler gerçekleştirmek olarak sıralayabiliriz. Ekin Yazın Dostları Kitap grupları çoğaldıkça bu çalışmalara yenileri eklenecektir.

Sanatçısına sahip çıkmakta zorlanan ülkemizi aydınlığa çıkarmada bizim de payımız olur diye düşünüyoruz.


http://eydost-kitap.azbuz.com
e-posta: eydostkitap@gmail.com


Kitap tartışma gruplarına üye olabilmek için gerekli bilgiler, ana sayfada "Siteye Üyelik" bölümünde yer almaktadır.

Ekin yazın dostlarının, siz değerli dostların da katılımıyla ve desteğiyle yeni birimlerinin kuruluşlarını planlayacağız. Bunlar arasında sinema, gezi, fotoğraf, felsefe gibi alanlar bulunabilecek.

Siteyle ilgili bu duyuruyu tüm dostlarınıza iletebilirsiniz.
Her iki internet sitesini de AZBUZ platformunun ücretsiz olarak sağladığı olanaktan yararlanarak ben gerçekleştirdim. AZBUZ tarafından siteye eklenen reklamların tümü o platforma ait. Bizim belirlediğimiz içeriğin ticari bir hedefi yok, tek amacımız ekini (sanatı) daha fazla sevdirmek.

Her iki sitenin de etkinliklerine katılmanızı diliyor, görüş ve önerilerinizi bekliyoruz.

Sevgi ve saygılarımızla,

Ekin Yazın Dostları

Hiç yorum yok: